HET SCHOONMAKEN VAN MIJN GIETIJZEREN GRILLPAN/BRAADPAN HET SCHOONMAKEN VAN MIJN GIETIJZEREN GRILLPAN/BRAADPAN

HET SCHOONMAKEN VAN MIJN GIETIJZEREN GRILLPAN/BRAADPAN

Moet ik mijn gietijzeren pan inbranden?

Nee, inbranden is enkel nodig wanneer het gietijzer na productie enkel is beschermd met een soort wax. De artikelen uit deze collectie zijn geëmailleerd en hebben daarom die wax niet nodig. Je hoeft de pan dus niet in te branden, maar het is wel aan te raden de pan te wassen voor gebruik en daarna goed te drogen.

 

Kan mijn gietijzeren grillpan/braadpan in de vaatwasmachine?

Nee, de gietijzeren artikelen zijn niet vaatwasmachinebestendig. Was deze met de hand af in warm water en met mild afwasmiddel.

 

Hoe maak ik mijn gietijzeren pan het beste schoon?

- Laat het gietijzeren artikel eerst volledig afkoelen en verwijder de voedselresten met zachte afwasborstel of nylon doek in warm water en met mild afwasmiddel.

- Zijn de voedselresten te hardnekkig om meteen te verwijderen? Laat pan dan eerst 15-20 minuten in warm water weken. Op deze manier worden de meeste voedselresten al verwijderd.

TIP! Gebruik geen ovenreiniger, staalwol, agressief schoonmaakmiddel of chloorbleekmiddel om het artikel te reinigen.

 

Is mijn gietijzeren artikel beschermd tegen thermische schokken?

Nee, dompel een verhitte gietijzeren pan nooit onder in koud water en plaats een koude pan niet op een hete kookplaat. De thermische schok kan het email laten barsten.

 

Er zit roest op de bovenrand van mijn gietijzeren product, wat nu?

Om roestvorming op je gietijzeren pan te vermijden, droog je je pan best altijd heel goed af en berg je je pan ook op in een droge kast. Gebruik voor optimale opslag ook zeker de vier zwarte clips die bij de pan worden geleverd en leg die tussen het deksel en de pan.

Wanneer je pan toch tekenen van roestvorming vertoont, gebruik je best een zachte afwasborstel of schuurpapier met fijne korrel om de roestvlekken te verwijderen. Daarna kun je de zones met roestvorming met keukenolie inwrijven.

 

Mijn gietijzeren pan bakt aan en de voedselresten zijn erg lastig te verwijderen, wat nu?

De beste oplossing hiervoor is om de pan even te laten weken in wat water en schoonmaakazijn. Daarna zal het opnieuw lukken om de pan met een afwasborstel en afwasmiddel schoon te krijgen.

TIP! Het aanbranden van voedsel in de pannen is meestal ook een oorzaak van de pannen te snel, op een te hoge temperatuur te verwarmen. Verwarm de pannen daarom altijd geleidelijk aan.