Kan ik mijn pan op een te grote kookzone op mijn inductieplaat gebruiken? Kan ik mijn pan op een te grote kookzone op mijn inductieplaat gebruiken?

Kan ik mijn pan op een te grote kookzone op mijn inductieplaat gebruiken?

Wij adviseren een pan te gebruiken op de kookzone die overeenkomt met de maat van de bodem van de pan. Je zult de pan dan zonder problemen kunnen gebruiken. Bij recentere inductieplaten is elke kookzone geschikt voor een bepaalde diameter pan.

Het is van belang dat de bodem van de pan op een passende kookzone wordt geplaatst. De inductieplaat is verdeeld in verschillende kookzones die geschikt zijn voor een bepaalde diameter pan. Bij recentere inductieplaten is elke kookzone geschikt voor een bepaalde diameter pan. De gegevens betreffende deze verdeling en de minimale diameter die uw kookzone nodig heeft om te kunnen functioneren kun je terugvinden in de gebruiksaanwijzing van de inductieplaat. Dit verschilt per merk en type inductiekookplaat. Is de gebruikte zone als het ware 'te groot', dan kan de kookplaat de pan niet 'vinden' en zal deze niet aanslaan. Doordat de verwerking van de staalplaat in de bodem bij kookpannen en een bak- & braaddelen verschilt kan het zijn dat bij een kookpan de inductieplaat wel aanslaat en bij een aluminium bak- en braaddeel met dezelfde bodemdiameter niet.

Let op!
Een elektrische kookplaat is anders dan een inductiekookplaat, ondanks dat de inductiekookplaat op elektriciteit werkt. Dit kan wat verwarrend zijn. Lees hieronder kort wat het verschil is tussen de soort kookplaten.

Inductie
Een inductie kookplaat wordt verwarmd door elektromagnetische straling. Hierdoor zijn niet alle pannen geschikt voor inductie.
Let op! Als er een magneetje blijft zitten aan de onderkant van de pan kun je deze gebruiken op inductiekookplaten.

Elektrisch
Een elektrische kookplaat wordt langzaam warm en blijft ook lang warm.

Keramisch
Een keramische kookplaat wordt verwarmd door een verwarmingsspiraal.

Halogeen
Deze plaat wordt verwarmd door een halogeenlamp en wordt snel warm. Daarom is een vlakke panbodem hiervoor het meest geschikt.

Gas
Het gasfornuis is nog steeds de meest gebruikte warmtebron in Nederland.

Oven
Afbakken, grillen of na laten garen in de oven.

Tip!
Zorg dat de gasvlam onder de panbodem blijft. Dit is beter voor de pan. Bovendien bespaart het energie en worden de grepen minder snel warm.