Je gaat over op inductie, maar is de bodem van je pan wel magnetiseerbaar? Je kunt dit makkelijk zelf testen. Blijft een magneetje aan de onderzijde van de bodem ‘plakken’? Dan is de pan geschikt voor het koken op inductie.
Let op!
Een elektrische kookplaat is anders dan een inductiekookplaat, ondanks dat de inductiekookplaat op elektriciteit werkt. Dit kan wat verwarrend zijn. Lees hieronder kort wat het verschil is tussen de soort kookplaten.
Inductie
Een inductie kookplaat wordt verwarmd door elektromagnetische straling. Hierdoor zijn niet alle pannen geschikt voor inductie.
Let op! Als er een magneetje blijft zitten aan de onderkant van de pan kun je deze gebruiken op inductiekookplaten.
Elektrisch
Een elektrische kookplaat wordt langzaam warm en blijft ook lang warm.
Keramisch
Een keramische kookplaat wordt verwarmd door een verwarmingsspiraal.
Halogeen
Deze plaat wordt verwarmd door een halogeenlamp en wordt snel warm. Daarom is een vlakke panbodem hiervoor het meest geschikt.
Gas
Het gasfornuis is nog steeds de meest gebruikte warmtebron in Nederland.
Oven
Afbakken, grillen of na laten garen in de oven.
Tip!
Zorg dat de gasvlam onder de panbodem blijft. Dit is beter voor de pan. Bovendien bespaart het energie en worden de grepen minder snel warm.
Artikelen in deze sectie
- De steel van mijn koekenpan zit los. Wat kan ik hieraan doen?
- Kan het heen en weer schudden van een pan kwaad?
- Waar kan ik een nieuwe steel voor mijn koekenpan bestellen?
- Kan ik mijn pan op een te grote kookzone op mijn inductieplaat gebruiken?
- Wat is het voordeel van een RVS greep ten opzichte van een kunststof greep?
- Mijn kook- of koekenpan werkt niet goed op mijn inductieplaat. Hoe kan dat?
- Wat is het verschil tussen de verschillende anti-aanbaklagen?
- Hoe weet ik of mijn pan inductie geschikt is?
- Kan ik mijn pannen na gebruik op gas nog een andere warmtebron gebruiken?
- De anti-aanbaklaag van mijn koekenpan laat los, wat kan ik het beste doen?