IS MIJN (BK) PAN INDUCTIEGESCHIKT? IS MIJN (BK) PAN INDUCTIEGESCHIKT?

IS MIJN (BK) PAN INDUCTIEGESCHIKT?

De laatste jaren stappen steeds meer mensen over op een inductiekookplaat. Koken op inductie heeft dan ook vele voordelen: Het is veilig, want de plaat warmt pas op zodra er een pan op het vuur staat, en je kunt de plaat heel eenvoudig schoonmaken. Verder is een inductiekookplaat ook uiterst energie-efficiënt en makkelijk in gebruik, aangezien de warmte-intensiteit in cijfers wordt weergegeven op de plaat.

Wanneer ook jij ervoor kiest om op inductie over te gaan, wil je natuurlijk weten of je je pannen nog kunt gebruiken op die nieuwe kookplaat, maar hoe ben je hier nu zeker van? Je kunt dit eenvoudig zelf testen! Het is belangrijk dat wanneer je deze overstap maakt, je pannen een vlakke onderzijde hebben zonder braampjes. Braampjes kunnen namelijk voor krassen zorgen op je nieuwe kookplaat. Ook moet de bodem van de kook- of koekenpan magnetisch zijn. Als een magneet langer dan 5 seconden aan de pan blijft plakken én de pan heeft een vlakke onderzijde zonder braampjes, is je pan geschikt voor inductie!mceclip0.png

De kenmerken van de verschillende soorten kookplaten

Inductie

Een inductiekookplaat wordt verwarmd door elektromagnetische straling. Hierdoor zijn niet alle pannen geschikt voor inductie. Bij een inductiekookplaat is er geen sprake van een open vuur. Bovendien warmt de plaat ook pas op zodra er een pan op staat.

Elektrisch

Een elektrische kookplaat wordt langzaam warm en koelt ook heel langzaam opnieuw af. Ondanks het feit dat een elektrische kookplaat, net zoals een inductiekookplaat, op elektriciteit werkt, is er dus een beduidend verschil tussen deze twee soorten kookplaten.

Keramisch

Een keramische kookplaat wordt verwarmd door een verwarmingsspiraal.

Halogeen

Deze plaat wordt verwarmd door een halogeenlamp en wordt snel warm. Daarom is een vlakke panbodem hiervoor het meest geschikt.

Gas

Het gasfornuis is nog steeds de meest gebruikte warmtebron in Nederland. Oven Afbakken, grillen of na laten garen in de oven.


Wat als mijn pan toch niet werkt op mijn inductiekookplaat?

Werkt jouw pan, die inductiegeschikt zou moeten zijn, toch niet op je inductiekookplaat? Dan is het belangrijk om even na te gaan of de kookplaat waarop je de pan plaatst, dezelfde diameter heeft als de bodem van de pan. Kook- of koekenpannen geschikt voor inductieplaten werken alleen op inductieplaten met dezelfde diameter of kleiner dan de bodem (diameter) van de pan. Idealiter zou de pan net iets groter moeten zijn dan de kookzone. Om de connectiviteit te verbeteren kan je de pan iets verschuiven ten opzichte van het midden van de plaat.

mceclip1.png

Hebben deze tips je niet verder kunnen helpen? Stuur dan zeker een mailtje naar service@bk.nl.